История за парфюмите

Самата дума парфюм е производна от латинския израз per fummus, което означава „чрез дима“, тъй като това е най-древната технология за извличане на ароматите.

За първи път в Месопотамия и Египет са били създадени парфюми, които са били в центъра на терапията и естетиката. Направата на парфюма се е смятал за акт на изкуство. Като цяло египтяните са имали доста екзотични вкусове и в допълнение към домашно отглежданите есенции са внасяли и аромати като ладанова смола от Арабия и източна Африка, галбан от Персия и така желания тамян, поради невъзможността му да бъде отглеждан в Египет. Египтяните познават и уникалните свойства на мускуса, амбрата и дуриана и силата им на афродизиак Разказва се , че любимият аромат на Клеопатра съдържал мирта, канела, кардамон, корен от перуника, лотос, шафран и риган.

Парфюмите на Египет обикновено са носили името на града, в който са били правени, или името на основната си съставка. Съхранявали са се в стъклени или каменни съдове, като най-желаните са били от алабастър. Декорацията им е била богата и често включваща бижута, с изисквания по опаковането им, наподобяващи днешните изисквания за функционалност и атрактивност. Парфюмът се е горял като тамян, както се споменава в документи от времето на Тутмос Трети. В тях се описват различни разновидности, като бял тамян и зелен тамян. Парфюмът се е носил от естетически съображения, под формата на течни настойки от масла, или от восък и мазнини – за кремовете и мехлемите.

До Златната ера парфюмите са били предназначени основно за елита на обществото. Интересен факт е, че 3300 години след смъртта на Тутанкамон, в гробницата му още се е долавял ароматът на парфюм. Химичката от Месопотамия Тапути е изобретила парфюма като е дестилирала цветя и етерични масла. За целта тя използвала цветя със силно ухание, което чрез дестилацията се увеличавало. Маслени парфюми на четири хиляди години са били открити от археолозите и в Пиргос. Древните хора са ползвали билки и цветя, за да създадат много качествени парфюми. Египтяните ползвали парфюми, за да подготвят телата на своите царе за мумифициране.

Древните гърци, а по-късно и римляните, придавали не по-малко значение на действието на парфюма. Гърците поръсвали с уханни течности падналите в бой войни, използвали ги за масажи в баните, смятали ги за истински стимулант в удоволствията и пиршествата.

Римските патриции и куртизантки били обгърнати от облаци ароматни ухания, рецептите за които ревниво се пазели. За производството на благовонните смеси и кремове се разгърнало истинско производство, за нуждите на което доставяли суровини от далечени земи: от Либия – рози, от Атина – теменужки, чаени рози – от Египет. С течение на времето Ориентът станал постоянен доставчик на ароматни подправки, уханни балсами и есенции към Европа.

Арабин открива розовата вода

През Средновековието главният успех на парфюмерийното поприще достигат арабите. Страстта по изучването на растителния свят, развитието на алхимията и медицината в този период карат източните учени да търсят различни методи за извличане на есенции от растенията, като се съобразяват със стадиите на луната. Експериментирайки с цветчета от рози в желанието си да намери панацея за всички болести,знаменитият учен и философ Авициена открива дестилацията – способ за отделяне на концентриран екстракт – на арабски „аттар“. Тази технология поставя началото на модерното парфюмерийно производство. Нежната и прозрачна „розова вода“ на Авициена става мигновено една от най-важните експортни стоки на Изтока и се използвала за ароматизиране на най-невъобразими неща, включително и на зърна кафе!

Европа пък открива основната си суровина за производството на козметика и парфюми. Колелото бавно се завърта и след кръстоносните походи в двора на английския крал Едуард Първи, а по-късно и при френските, италианските и испанските дворове започват да работят домашни майстори парфюмери, които създават ароматни масла и течни ароматни смеси – праобразите на съвременните парфюми.

Унгарците добавят алкохол

Още една голяма крачка дели прапарфюмите от днешните – добавянето на алкохол! Известната „унгарска вода“ е направена през 1370 г. за унгарската кралица Елизабета. Дали се е харесал парфюмът на кралицата не знаем, но технологията, която позволява на парфюма да стане по-силен и издръжлив, скоро се разпространява из цяла Европа.Първият парфюм започва да се продава през 1675 г. във Франция.

До началото на XX век няма разлика между женски и мъжки парфюми. Мъжете се поливат с парфюми, точно както и дамите, и никак не им отстъпват в размаха на употреба на ароматни води и козметични кремове. Аристократите обожават ароматизирани камизоли, ръкавици, панталони. А Людовик XV и неговата фаворитка мадам Помпадур били известни с това, че изисквали не само дрехите им, но и всички вещи в дома, мебелите, а дори и гоблените да ухаят на парфюм.

Първият велик парфюмерист пък е Франсоа Коти, който отваря магазин за парфюми в Париж в края на 19 в., същевременно и произвежда, като най-успешните са L`Origan, Chypre u L`Aimant.

Развитието на органичната химия дава разните синтетични материали, които, комбинирани с големия избор естествени аромати, водят до изкуството на парфюмерията, каквото го познаваме днес.

През 1921 г. френската модистка Габриел – Коко Шанел, пуска собствена марка парфюм, наречен „№5“, защото бил петият в редичката от мостри, които ѝ представя парфюмеристът Ернест Бо. Този парфюм е един от най-продаваните в света.

Малките стъклени шишенца се ползват още от древни времена за съхранение на парфюми. Ползват се и днес, но дизайнът им е различен. По-рано те са били с много семпъл дизайн, докато днес се обръща голямо внимание именно на него, защото той диференцира една компания производител от друга. Лъскави, извити и с деликатен дизайн – това са моделите, предпочитани днес от парфюмерийните компании. Парфюмите днес са в стотици хиляди видове и ухания. Зависи единствено от Вас да изберете своя аромат, този, който Ви приляга на вкуса. За повечето хора парфюмът се е превърнал в подпис, себеизлияние, част от чара им. Парфюмите винаги са страст. Търсенето им не намалява, независимо каква криза преживяваме, тъй като всеки обича да има парфюм в своя гардероб.